Jan ZijlstraEr is nog geen eigen artikel.Ik ben nog bezig met het voorbereidende onderzoek. Het leek me nuttig om nu reeds enkele artikelen te plaatsen.

 • Artikel van christen en arts dr. A.A. Teeuw
  Artikel uit het RD van 2-4-2007. Dr. Teeuw gaat in op genezingswonderen. Dit naar aanleiding van een recent bericht over een genezingswonder bij Zijlstra.

  Het onderzoek van het programma Netwerk (EO, NCRV) naar genezingswonderen bij Zijlstra
 • De video van het programma - vraagtekens bij
 • Commentaar in het Nederlands Dagblad

  Effectieve propaganda
  In een ander artikel (nieuwsbrief nr. 11) heb ik zorgvuldig onderbouwd dat er ook in pinkster en charismatische kringen slechts zelden iemand geneest.
  Die enkele genezing wordt vervolgens publicitair volledig uitgebuit. Telkens wordt er gewezen op die enkele genezing. Dat er tegenover die ene genezing zeer veel mensen staan die niet genezen worden wordt simpelweg verzwegen. Mensen als Jan Zijlstra geven het publiek zo de indruk dat bij hem de meeste mensen genezen. Dat versterkt hij ook nog door te beweren dat het Gods bedoeling is om iedere zieke te genezen. "Ga tot Jezus, ga naar het wonder" staat op zijn website. Dit komt simpelweg neer op misleiding. Er wordt bewust een zeer vertekend beeld van de werkelijkheid gegeven. Het is geen eerlijke verlichting, het is niet anders dan propaganda. Men maakt ook gebruik van het psychologische feit dat een enkele genezing meer indruk maakt dan duizend mensen die niet genezen. Er wordt wel een dankdienst georganiseerd voor Janneke Vlot maar geen dienst voor Leonie. (Zie de Video van Netwerk, hierboven)
  En als er genezingen voorkomen dat gaat het zo goed als altijd niet om organische ziekten maar om funktionele ziekten. Er is wel een storing in de funktie maar in het orgaan ziet men geen oorzaak. En om ziekten door de medische wetenschap nog niet geheel begrepen worden. Of ziekten waarvan bekend is dat er een behoorlijke psychische invloed bij kan spelen. Ik heb tot nu toe geen getuigenissen gehoord van genezingen van mensen met bv. een dwarsleasie (zoals Joni Aereckson heeft), blindgeborenen, mensen met suikerziekte, kinderen of volwassenen met het downsyndroom. (Naast de gevallen die in de pers zijn gekomen heb ik zojuist de getuigenissen op de site van Zijlstra doorgenomen.)

  Zie ook de pagina: "Genezing, genezingsbedieningen"

  HOME