Hoe de opwekkingsliederen de gemeente van mijn jeugd hebben veroverd

Jaren geleden zong de gemeente uit 'de zangbundel van Johannes de Heer'. De liederen uit deze bundel zijn veel gevarieerder en rijker wat bijbelse inhoud betreft dan de liederen uit de Opwekkingsbundel. Ze zijn meestal ook veel zuiverder in de leer.

In de jaren tachtig kwam de vraag of we, als gemeente, ook niet zo af en toe wat opwekkingsliederen konden zingen. Dat is toen overwogen en vanuit de gedachte dat we de jeugd ook ruimte moeten geven is besloten om af en toe enkele opwekkingsliederen te zingen. Er is gebeurd wat in vele gemeenten is gebeurd. Er werd een vinger gegeven en de gehele hand is genomen. De oude liederen uit de bundel van Johannes de Heer worden nauwelijks meer gezongen.

Dit komt mede door de invloed van de (vaak jeugdige) zangleiding en combo-leden. Die hebben of hadden nog al eens een weerstand tegen het zingen van de eenvoudige Johannes de Heer liederen. De liederen uit de bundel van Johannes de Heer klinken niet "popachtig". En je kan er ook veel minder, of vaak helemaal niet, de charismatische spiritualiteit in uitleven. Je kunt er moeilijker op zweven, daar bedoel ik mee het ‘God-ervaren’, wat men aanzien voor aanbidding. Of je kan er niet goed mee 'uit je dak' gaan.

Dat de opwekkingsliederen de oudere liederen volledig naar de rand hebben gedrongen is op zich een fenomeen dat zich in de gehele evangelische wereld heeft afgespeeld. Overal waar men de liederen uit de Opwekkingsliederen binnenlaat zie je dit gebeuren.Voor meer informatie over het onderwerp, klik hier.
Home - naar de startpagina.