Enkele citaten uit het interview van het ND met Corien Oranje en Cees Dekker.

 

Uit de krant van vrijdag 18 september 2015.

In de bijlage “nd Gulliver”, pagina 5.

 

     ---------------------

 

“Cees Dekker en Corien Oranje schreven een kinderboek over een jongen die ontdekt dat evolutietheorie en het geloof in God goed samen gaan…”

 

“Samen met Dekker schreef ze (Corien) Het geheime logboek van topnerd Tycho, een avontuurlijk verhaal over een jongen die van zijn slimme oom Jeroen, sterrenkundige, leert dat je uitstekend de evolutietheorie kunt aannemen en tegelijk in God kunt geloven”

 

(Vraag van de interviewer van het ND) “Waarom een kinderboek met de boodschap dat evolutietheorie en geloof in God wel kunnen samengaan?” (Antwoord van Cees Dekker) “”Omdat er tot nut toe niets was. Er is een lacune, ……..”

 

(Corien). “De uitgever vroeg ons om twee opties aan te reiken: het creationisme en theïstische evolutie. Cees wilde dat niet, en hoe meer ik er over ging lezen, hoe meer ik dacht: de evolutietheorie klopt gewoon. Met theïstische evolutie doe je zowel wetenschap als de Bijbel recht. Als creationist lees je Genesis eigenlijk op een 21-eeuwse manier, alsof het een journalistiek feitelijk stuk is, terwijl de tekst bedoeld is als een ontstaanstekst, met een theologische boodschap, die zich afzet tegen veel andere ontstaansteksten”

 

(Vraag) Het boek heeft een duidelijke boodschap. Was dat wennen? (Antwoord van Corien) “Ja normaal leg ik niet zo bewust een boodschap in mijn verhalen …..”

 

(Cees) “er wordt nog heel verschillend gedacht over schepping en evolutie.”

 

(Cees) “Ik verwacht niet dat we met dit boek de discussie kantelen, maar ik hoop wel dat het bijdraagt aan ontspanning, aan openheid om er anders over te denken. Ik hoop dat in christelijk Nederland de manier waarop iemand Genesis leest niet de toetssteen voor orthodoxie wordt.”

 

 

 

 

HOME
Naar de toetsalles site