Nieuwsbulletin van 30 mei 2000

 

Heverlee levert zichzelf over aan de Neo-evangelicals

Uit de nieuwsbrief van de ETF in Heverlee blijkt dat men H.P. Medema als bestuurssecretaris heeft aangesteld.

Voor meer informatie over de standpunten van Medema: zie hoofdstuk 16 van mijn studie "Wat is er aan de hand in de evangelische wereld?" en dan in het bijzonder de punten 16.2 en 16.3 Link

Terwijl we bezig waren om het bestuur te waarschuwen tegen de leringen van Ouweneel haalde men in Heverlee vorig jaar Medema het bestuur binnen. Medema is een zeer goede vriend en de voornaamste medestander van Ouweneel. Hij heeft al Ouweneels leringen overgenomen en is zelf actief bezig om die uit te dragen. Sinds kort is Medema dus opgenomen in het dagelijks bestuur en daarbinnen heeft hij zelfs de sleutelpositie van secretaris gekregen. Duidelijker hadden het bestuur en de directie van Heverlee niet kunnen aangeven welke koers ze op willen.

De man die met afkeuring vermeldt dat de fundamentalisten de letter van de bijbel tot hoogste norm hebben gemaakt is aangesteld als bestuurssecretaris.

Het bestuur handhaaft ook hoogleraar Ouweneel die in zijn boek 'Geestelijke Strijd' (op pagina 156) de mensen, die zich druk maken over de precieze betekenis van de inspiratie en de onfeilbaarheid van de bijbel, beschuldigt van het bedrijven van afgoderij met de bijbel.

 

Drie stappen voorwaarts en daarna twee stappen terug

Dit is de tactiek die H.P. Medema en W.J. Ouweneel op dit moment met groot succes toepassen. Sinds ik twee/drie jaar geleden mijn kritiek naar voren heb gebracht is br. Ouweneel voorzichtiger geworden. Hij past sindsdien de tactiek van drie stappen voorwaarts en twee stappen terug toe. Hij is, vanwege de kritiek, nu bezig om twee stappen terug te doen. Let wel twee stappen en niet drie. Hij heeft b.v. de laatste vijftien jaar in zijn boeken de kennistheorie en de zijnsleer van de wijsbegeerte der wetsidee uitgedragen. Nu zei hij onlangs in een interview (Zie het nieuwsbulletin van 1 april 2000) dat hij bepaald geen aanhanger van de wijsbegeerte der wetsidee wilde zijn. Dat klinkt goed. Het lijkt alsof Hij op 'zijn schreden is teruggekeerd'. Alsof hij drie stappen terug heeft gedaan. Maar tegelijkertijd zegt hij dat hij nog wel aan het uit de wijsbegeerte der wetsidee afkomstige onderscheid tussen geloofskennis en theologische vasthoud. Met andere woorden hij doet maar twee stappen terug. Hij blijft wel vasthouden aan het onderdeel wat juist de meeste schade veroorzaakt. Hetzelfde heeft hij b.v. gedaan met zijn uitspraken over het inerrantisme.

Door deze tactiek laten onder meer de directie en bestuur van Heverlee zich om de tuin leiden. Laten zij zich 'willens en wetens' misleiden? Het lijkt er sterk op omdat men na het inbrengen van de klachten wel intern heeft overlegd en men heeft diepgaand (dit zijn de eigen woorden) met Ouweneel gesproken maar helaas heeft men nooit met degenen die de klachten ingebracht hadden gesproken, laat staan dat er diepgaand met hen gesproken is. Men heeft Ouweneel in de gelegenheid gesteld om uitgebreid zijn verweer te voeren maar men heeft geen enkele gelegenheid gegeven om daar op te reageren.

terug HOME